Saturday, December 21, 2013

Few projects closed

Puan As nak suruh saya tolong buatkan bags ni untuk puteri-puterinya dan maidnya.

Bags puteri-puterinya dgn initial DZ & DH seakan kembar kan..lahir tahun yang sama tapi tarikh berbeza..kagum i..hihi

Tak la sehebat mana jahitan saya tau..harap puan as maafkan ek apa yg xbegitu kemas..

Love and Salam ~Marie~

Tuesday, December 17, 2013

First blind date

*Lovely Canvas*
Alhamdulillah dah selamat minggu lepas berjumpa dengan zila mamaD. Janji punya janji akhirnya berjumpa la kami di hospital pantai. Zila dah ada post pun pasal Blind Date kami :D hehe

Pagi sabtu tu dah ada plan nk jumpa zila di hotel dia stay tapi tanpa disangka-sangka anak saya yg kecik di tahan pulak selepas check up pagi tu sebab temp badannya 39.8 celcius dan doc nak buat thorough check up..heran kenapa demamnya on off saja.

Pertemuan dgn mamaD yg singkat di hospital..mcm dah lama berkenalan. Jumpa jugak saya dgn virtual friend saya ni. MamaD ni mmg peramah orangnya. Aaa nanti kalau kami ke Putrajaya bolehla melawat mamaD sekeluarga..insyaallah. Comel sungguh si abang berdua tu..tak sempat jumpa mr right zila n also babynya. Kirim salam ek..

Thank you so much zila sebab susah2 hantarkan canvas saya tu. Sangat suka dan appreciate that very much!! Tunggu project nak kick off jer ni..hihi

Semoga ukhuwah kita berpanjangan. Salam from penang..

~Marie the morning glory~hihi

Friday, November 29, 2013

Just a Jar

*written alphabet on the jar*MKZ*
Nothing much to say..i like it eventhough my handwriting is not so keen. I like the idea which i found online the other day.

I am just using
1 old jam jar {wash it before reuse it}
Marker pen {Red~Blue~Black}
A little skill ;-)


The outcome of this jar is for musa's stationary..i want to do more and more..

Love and Salam ~Marie~

Tuesday, November 26, 2013

Muhammad's the Kawasaki Ninja Lover

*Kawasaki Ninja Ahmad*
Hari-hari suka cari Kawasaki Ninja kat atas jalan...macam-macam color ada, red green blue and also black and dia siap requests to have a bike on his birthday cake, green one okay.

Thank you to Hijriah for making his dream comes true ;) A Green Kawasaki Ninja on the cake. Alhamdulillah, nice cake from Hijriah again for my cheeky boy. He turns 4 yesterday 25 Nov 2013. 

Alhamdulillah he likes the cake and what he said buat I gelak;
"Ahmad makan motor dengan tayar motor sekali..." 
Cute statement from 4 years old boy yang suka buat mama and ayah geram kat dia. 

Ngaji so far, apa yang dia suka saja not more than that. Al-Fatihah, alhamdulillah dah boleh :) and also Tiga Qul (tapi masih merangkak - the pronouncation is not so good yet. Sabar mama yer...)

"Happy 4th Birthday to you Muhammad Baqir"
May Allah gives you all the best in the world and akhirat, InsyaAllah.

Ayah makes him a lovely Kawasaki Ninja birthday card - lupa snap gambar, kalau tak boleh tayang kreativiti ayahnya :D Thank you darling Ayah!

Love from Mama 26/11/2013

Sunday, September 22, 2013

Cutie handbags for two cute girls

Aisyah pink - Fatimah purple
Assalam to all..

Another weekend project which I can't wait to see the outcome..hehe. Poyooo kan? Hmm takpela..asalkan I satisfies with the result. 

The idea came from gathered clutch tutorial yang I pernah tengok online a few years ago. Now I want to make it myself.

Yummy..both look yummy to me. Too bad I don't have a daughter yet..haha kalau Allah nak bagi..mau aje. InsyaAllah.


But having 3 boys are not that bad..syukurrr! Alhamdulillah..

Love and Salam ~Marie~

Saturday, September 7, 2013

Cutie handbags in the making~

Pink for Aisyah & Purple for Fatimah
For my dearie friend's daughters..since their birthday is coming soon..

I am using felt and cotton for this bag. Hopefully it will turn out well..never tried this before.

Nothing much I hope..this project hopefully will be done tonight! Ahaaaa..and looks like, I have to stay up to complete them two..hmm I guess so..

Wish me luck! Insyaallah..

**uhh I did not managed to stay up lah since my son is not well**

Love and Salam ~Marie~

Monday, September 2, 2013

Tutorial: Recycle Baby Towel to Bathroom Door Mat

1. Get a baby or any bath towel which you don't want to use anymore
2. Fold it two times and pin all around it
3. Start your machine with straight / lockstitch all round and round
4. Taraaaaaa...it is done when you reach the middle part :D

Now you can use it as Bathroom Door Mat, yeeyyy!

Monday blues project achievement!~ {yes!}

Inner and Outer Layer - In the Making
One Diaper Bag is ready!
Nanti baru cerita..tayang gambar dulu. 

My monday blues..replacement for merdeka day ;-)

Love and Salam ~Marie~

Tuesday, July 23, 2013

Table Cloth order from Pn Ella

The blue color memang very nice!~
Assalam All..dah lama tak update blog. Sibuk je memanjang..bz la lately dgn mcm2 menda. Oleh sebab itu..tak sempat update blog kesayanganku ini..huhu.

Now nak update about order Pn Ella - table cloth 2 pieces. I suka jahit table cloth ni sebab senang and lain sket dari rutin menjahit bagss :D Kain ni Pn El beli sendiri kat Kamdar BM dgn harga rm2 semeter. Cantikkkann? I sangat berkenan..

Her request to have 2 pieces of table cloth. Lapik bawah, plain blue material mmg bersize empat segi tepat..lebih sikit dari meja mkn. The blue material corak2 tu..segi empat tepat or square shape utk second layer atas.

Another order from her..nk table runner. Insyaallah lain post I citer lagi. Enjoy the pic..hehe. I dlm proses menyiapkan diaper bags n reversible bucket bag utk Pn As. Harap bersabar yer puan-puan..

Akhir kata..Selamat Berpuasa to all Muslims in this world..Happy Ramadhan Al-Mubarak..Love u all..

Love and Salam ~Marie~

Monday, June 17, 2013

Order from Pn As & Pn Sally

Pn Sally order utk Zaraa and Pn As order utk anak-anak sedaranya, 1 boy and 2 girls :) Thanks ya!~
Lama jugak nak siapkan order ni sebabnya banyak sangat kekalutan akhir-akhir ini. Minta maaf yer atas segala kekurangan..maafkan juga atas kelambatan yang sengaja dan tidak di sengajakan..hehe. 

Harap u all suka..

Love and Salam ~Marie~

Wednesday, May 22, 2013

Go Green Theme ~ Mineral Bottle Recycle

Go GSC Go!!
Our company Go Green competition today..and here is our deco..

Actually kalau nak share gambar banyak lagi dlm simpanan but I tak jumpa the rest :D hehe mana la pergi gambar-gambar ni ek? Ntah...missing!~ :p

Love and Salam ~ Marie~

Monday, May 20, 2013

Reversible Teardrop Bag

Teardrop Bag from Amy Butler pattern
Alhamdulillah..UFO saya baru tersiap. Dah setahun agaknya..nnt saya track balik the last entry pasal Teardrop Bag ni..hehe

Betul la, Teardrop Bag ni saya start on last May 9, 2012 :D hehe. Update about this bag ada la two posts, part 1 and part 2. Memang lebih setahun dok peram. Nasib baik jadi bag jugak.

Ada lagi UFOss yang still tidak tersiap. Semalam baru buat list UFOss saya;
1. M@rieStyle Jubah - done 18 May
2. Tudung Syria - done 18 May
3. Teardrop Bag -  done 19 May with pics here
4. M@rie Skirt 3
5. Owl Pillow 4
6. Kerja-kerja repairing...etc


Love and Salam ~Marie~

Thursday, May 16, 2013

Flower Brooches have been delivered...


Happy Teacher's Day!~

Flower Brooch for Musa's Teachers
Happy Teacher's Day to all teachers out there...something for Musa's teachers today ;-) I made six flower brooch for his favorite teachers - the most important thing, he gives to his class teacher, Ms Khoo and his Malay teacher, Cikgu Siti.


Yesterday, his future primary school called and ask us - parents to take him to the school on this coming Saturday to sit for a TEST. I was like..what? a TEST? Yes, a TEST..they wanna know how good is the child so far ~ in reading and counting..or maybe they want to arrange standard one classes for next year. Owhh, there is a lot of question mark in my head~



Time kita dulu mana ada test ka apa..terus pegi sekolah rendah. Baru la start belajar ABC's and 123's but nowadays masuk jer sekolah  rendah...memang expectation tinggi ~ the kids should already know how to read and count. How time has changed so much~



Parents expectation pun tinggi nowadays...dunia semakin mencabar, tapi jangan sampai lupakan akhirat yang pasti!~ *wink*


Love and Salam ~Marie~

Wednesday, May 15, 2013

Order from Pn Lina ;-)


Thanks for the order sis..hope u like them all. Yesterday night, last touch mengodek all the bags, attach my label yang perasan comei itu and nama to the bags. Sis Lina request for these three colors (yellow, brown and dark purple).

Alhamdulillah semua are ready to be delivered.

I think banyak kena improve ni especially my embroidery part tu..huhu. Tak brapa nak puas hati. Harap lain kali boleh improve banyak lagi..insyaallah..

Thank you!~

Love and Salam ~Marie~

Tuesday, May 7, 2013

Arm Pillow for Mr J with ♥


Hmm..this morning terjaga at 4am..terus menjahit..haha terukkannn..sebabnya teringat Mr J request for arm pillow untuk dia pakai kat ofis. Lama dah bertangguh..I better make it!!

I choose color purple and backing with light blue cotton fabric..ada embroidery huruf J with deco stitch sikit all around the cute pillow.
Masa menjahit lebih kurang half an hour :) lepas tu, of course la I tertidur balik...zzzzzzzzz 


Sebenarnya nak buat embroidery his cute name atas tu...benang pulak sangkut. Malas nak godek mesin di kala pagi yang sungguh hening...jadila huruf J saja :-P sorry dearie..



But this one memang I buat dengan penuh kasih sayang..chewahhh~



Love and Salam ~Marie~

Sunday, May 5, 2013

New Fabrics for New bagss order ;-)

Pink, Dark Purple, Brown and Yellow as requested
Alhamdulillah..after the last project, ada orang order some more bags from me. Semoga murah rezeki semua kawan-kawanku juga..thanks for the order yer! I will try to complete it as soon as possible sebabnya saya bukannya pandai bizz ni..cuma pandai buat untuk diri sendiri n family tercinta. Itupun bukan tahap pro..saya masih bertatih~ Maafkan segala kekurangan yer. Semoga Allah merahmati hidup kita semuanya..I love u all!!

Akhir kata..selamat mengundi buat semua. Jadilah pengundi yang bijak!! Mungkinkah spr memerlukan some enhancement on their process?? Hmm..that's what I think..chewahhh..

Love and Salam ~Marie~

Wednesday, April 24, 2013

Sepasang Telekung plus Beg ♥

Telekung with embroidery by Ayu
Kain sponsored by Emin and Shima
Bag making by Marie, it's me! Ciwi sket..haha..


Hope everybody likes what they got yesterday! I likeee it very much!! Thank you friends...

♥ Love and Salam ~Marie~

Tuesday, April 23, 2013

Finally..today is the day!

A bag of bagsss
All together 33 bags including mine. Post yang lepas, ada sekawan beg blue and pinky, juga bersama si hijau polka dot yang selalu tersesat ;) but nice too!~

Alhamdulillah dapat jugak siapkan setelah sebulan lebih jugak bertungkus lumus. Adoi..penat tau dengan si kecik yang tido malam selalunya tak berapa nak lena. Ku gagahi jugak siapkan demi charity kawanku...kira projek together-gether la ni :) Oh My English!

Thank you Ayu for coordinating this charity...saya suka, saya suka! :) InsyaAllah semoga apa yang kita buat ni mendapat keberkatan dunia akhirat, to my dear friends - Emin and Shima...thanks alot for the contribution. We appreciate that very much!~

I hope apa yang kita bagi ni walaupun sejemput tapi memberikan pulangan yang berharga ~ keberkatan dan kepuasan menjahit plus memberi kepada orang lain! Memberi kann lebih baik daripada menerima, tapi suka jugak kalau jadi penerima~ ahaksss! I likeeee, memang suka la join sew-along or charity project together-gether macam ni....walaupun tak cukup tido ni...Yawnnnnn~

InsyaAllah, kalau ada gambar-gambar menarik dalam scene charity ni, I will post it here ;)

Love u all Friends!

Love and Salam ~ Marie ~

Tuesday, April 2, 2013

Tiny Tissue Cover..Nice!

Just 4 U .::. Flower Embroidery .::. Souvenir Sample

Someone do it for me...isn't it yummyy? Thanks to Ummi Hidayah. Very nice for a souvenir...I likeee!!

By the way, my fullname is Rosmariana ;) hehe

Love n Salam ~Marie~

Tuesday, March 26, 2013

INNOV-IS 950 will be in the House soon!!

Model Innov-is 950
Home Sewing Machines 
INNOV-IS 950

Machine Type: Embroidery Sewing Machine
Features: LCD touch screen, Automatic needle threading, Extension table
Built-in Stich Number: 129 Stitch Number
Built-in Design: 196 Design


Love and Salam ~ Marie ~

Sunday, March 24, 2013

Another 5 bags! Pinky and Friends..

Kali ni macam banyak pinky rasanya..green polkadot tu tetap menyelit! :D
Love and Salam ~Marie~

Tuesday, March 19, 2013

The first 5 bags in Blueeee...

The first 5 bags are ready! All in BLUE...oppss ada satu hijau tersesat but still ada polkadot BLUE :D

Love and Salam ~ Marie ~

Monday, March 18, 2013

The best Zhikir while Sewing~

Al-Musawwir The Shaper of Beauty, He who designs all things.
Assalam all,

Just wanna share the best Zhikir while we are busy sewing~ 

Pernah terbaca dalam satu blog rakan sewing jugak but tak ingat siapa...and Alhamdulillah, ini baik untuk saya kongsikan bersama~

The meaning of this Zhikir is
Al-Musawwir The Shaper of Beauty, He who designs all things.

Sambil buat kerja boleh dapat pahala jugakkannn, InsyaAllah...

Selamat Beramal~

Nota Kaki: Zhikir bukan setakat masa menjahit saja, boleh diamalkan bila2 masa dan di mana2 saja yer...

Love and Salam ~ Marie ~

Saturday, March 16, 2013

First product with my Label

My First Label
Sew my Label to the new Seluar Tidur
Pagi ni..ambik berkat untuk rasmi my Label..buatkan hubby seluar tidur n of course ada my 1st label..hehe..

Lain post i tunjukkan the seluar tidur..itu je yg pandai jahitkan untuk hubby..hmmm blum berjaya buatkan shirt untuk hubby n the boys lagi..

Love and Salam ~Marie~

Thursday, March 14, 2013

I am so EXCITED!!

My Label 'Marie'
Super EXCITED because my new label from Hong Kong dah sampai. I dah order from Fancyweaver Co. last month. First time ada label sendiri...CANTIKKK!!! Ada button likeee tak nak tekan ni...hehe

Tiba-tiba today dapat mail from HK...baru je petang tadi tertanya-tanya bila agaknya my label nak sampai..EXCITED ni!!

Let's share my excitement...ngehhhhh senyum sampai ke telinga la tido mlm ni kerrr tak tidoooo...;-)

Love and Salam ~Marie~

Wednesday, March 13, 2013

Ten more...Beg Telekung ;-)

Fabrik yang siap dipotong untuk jahit 10 beg
Kerja-kerja membuat beg ni adalah untuk charity :) InsyaAllah. I need to do 30 bags and be ready by mid April. Doa for me, semoga Allah permudahkan kerja-kerja saya ini. Sebenarnya bila buat kerja charity macam ni, saya boleh memperbaiki sewing skill yang sedia ada...InsyaAllah!

Thanks to my dear friend for organizing this charity...semoga Allah memberkati usaha kita :)

2 beg telekung dah siap!
Ini hasil dua beg telekung yang dah siap. InsyaAllah will be published more and more bags in these few weeks time :) Semoga Allah memberikan saya kekuatan dan kesihatan untuk menyiapkan projek ini...

Love and Salam ~ Marie ~

Tuesday, February 26, 2013

Janome Harmony 2049 for SALE!



SOLD on March 5, 2013


ANYONE INTERESTED?? Contact me at ladycino@gmail.com

New Retail Price : RM2,499 @ Epal
My Selling Price : RM1k (nego)



The Janome Harmony 2049 machine comes with original Janome Cover, Foot Controller and Janome Harmony 2049 Manual User

I've been using it since mid 2010 and the condition is still good.

So far, I like the performance of this Janome Harmony 2049 :D

Reason for selling is I want to buy a new sewing machine + embroidery for myself~!

Love and Salam ~ Marie ~

Sunday, February 17, 2013

Big Achievement!~ Something New ♥

Room Curtains Replacement :D I likeee but it is a bit darker...
Curtain pendek je untuk pintu bilik, I tukar to make it look different sikit ;)

Love and Salam ~ Marie ~

Friday, February 15, 2013

Replacement Room Curtains~

New replacement room curtains...purplish sikit ;)
Curtains yang banyak berjasa...torn old one!~ huhu
It is time for a CHANGE!

I have done making the New Room Curtains replacing the torn old one ~ poor you...

InsyaAllah, the curtain will be hang to its place this coming weekend! Yahoooo....;) I likeee...


Love and Salam ~ Marie ~

Monday, February 4, 2013

Altering process for my Jubah M@rieStyle

Jubah M@rieStyle
Monday Blues~
  1. Jahit elastic thread kat area front waist
  2. Black zipper untuk front neck
Baju ni dari last update my Jubah but I tak pakai lagi since I think it is too biggy. So I alter sikit untuk lebih decent and comei (perasan sendiri...)


Love and Salam ~ Marie ~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...